Mainospaikka vapaana! Ota yhteyttä.

Koirien kiinnipitoaika päättyi 20.8. – tätä kaikkea se tarkoittaa

Metsästyslain mukainen koirien kiinnipitoaika päättyi koko maassa sunnuntaina 20. elokuuta. Kiinnipitoaika kestää vuosittain maaliskuun alusta elokuun 19. päivään asti, jolloin koirat on pidettävä kytkettyinä.

Vaikka kiinnipitoaika on päättynyt, pitää koiran irti pitämiseen olla lupa maanomistajalta tai metsästysoikeuden haltijalta. Luonnonsuojelualueilla koira on pidettävä aina kytkettynä.

Kiinnipitoajan loppumisesta huolimatta koira tulee järjestyslain mukaan pitää taajamassa aina kytkettynä.

"Tänä vuonna koiranomistajien on oltava erityisen tarkkoina kiinnipitoajan päättyessä, sillä kesällä on ilmennyt paljon lintuinfluenssatapauksia. Luonnossa liikuttaessa koira voi joutua kosketuksiin sairastuneen tai kuolleen eläimen kanssa", muistuttaa Hannu Liedes Suomen Kennelliiton verkkosivuilla.

Jos koira on päässyt riepottelemaan tai syömään kuollutta tai sairastunutta lintua tai muuta eläintä ja koiran yleisvointi heikkenee, on syytä viedä koira eläinlääkäriin.

LUE MYÖS: Mikä koirarotu sopii lapsiperheeseen?
 

Vapaana kulkevan koiran tulee olla aina valvottavissa

Taajama-alueilla koiran pitäminen vapaana on sallittua ainoastaan koirapuistoissa, koirien harjoituspaikoissa ja suljetuilla piha-alueilla. Vapaana olevan koiran tulee aina olla omistajansa tai haltijansa valvonnassa.

Järjestyslaissa määrätään myös:

- Koiraa ei saa päästää kytkemättömänä kuntopolulle tai muulle vastaavalle juoksuradalle.

- Koiraa ei saa viedä yleisille uimarannoille, lasten leikkipaikaksi varatulle alueelle, toriaikana torille tai yleiseen käyttöön kunnostetulle ladulle tai urheilukentälle, ellei sitä ole erikseen sallittu. Poikkeuksena ovat merkityt koiraladut.

- Koiran omistajan tai haltijan on myös huolehdittava, ettei koiran uloste jää ympäristöön hoidetulla alueella taajamassa.

Koiran kanssa luoksetulon hallinta kannattaa kerrata kunnolla. Vastuullinen koiranomistaja tuntee koiraetiketin ja noudattaa sitä, jotta koiran kohtaamiset niin lajitovereiden, muiden eläinten kuin ihmistenkin kanssa sujuvat mahdollisimman sujuvasti.

"Luoksetulo on tärkeimpiä asioita, joita omistaja voi koiralleen opettaa. Se saattaa joskus jopa pelastaa koiran hengen. Koiralle on tärkeä opettaa luotettava luoksetulo jo pennusta pitäen", neuvoo Liedes.

Vinkkejä luoksetulon opettamiseen löytyy esimerkiksi hankikoira.fi-sivulta.

Lähde: Kennelliitto